News.
Don't miss them
sustainability
Netherlands Embassy
Circular Economy in agriculture
 

A budapesti Holland Nagykövetség decemberben folytatta a körforgásos gazdaságot bemutató nagysikerű sorozatát. A második rendezvény e témában a fenntartható mezőgazdaságot állította a középpontba. Megnyító beszédében Gajus Scheltema nagykövet hangsúlyozta, hogy a lineárisról a körforgásos gazdaságra való áttérés a 21. század egyik legnagyobb kihívása, amit csak közösen tudunk véghezvinni a méret-gazdaságossági megfontolások és az ökoszisztémák összetett hatásai miatt. S bár Hollandia éllovas a körforgásos gazdaság szemléletének és innovációinak meghonosításában, az igazi áttöréshez EU partnerekre van szüksége mind kormányzati, mind vállalati szinten. Reméljük, ez “egy szép barátság kezdete lesz!” – zárta beszédét a Casablanca film szállóigéjével a nagykövet.

Vitaindító előadásában Martin van Nieuwenhoven, az Infrastrukturális és Környezetvédelmi Minisztérium részéről bemutatta Hollandia új körforgásos gazdasági stratégiájának főbb elemeit, különös tekintettel a mezőgazdasági erőforrásokra. A stratégia célkitűzései rendkívül ambiciózusak, 2050-re szeretnék elérni, hogy az ország 100%-an körforgásos legyen. Ehhez 2030-ra el kell érni, hogy a elsődleges anyagok felhasználása (fémek, fosszilis tüzelőanyagok, ásványi nyersanyagok) a mai szint 50%-ára csökkenjen. Ezen arány elérésének egyik eszköze az úgynevezett “Zöld megállapodások”  (Green Deals), melyeket vállalati platformok kötnek a kormánnyal a különböző anyagáramokra. Ezenkívül öt területre dolgoznak ki részletes akciótervet az átállásra vonatkozóan, amelyből az egyik a biomassza és az élelmiszerágazat.

A magyar kormányzat nevében Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szólalt fel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban a körforgásos gazdaságra való sikeres áttéréshez további innovációra és gazdaságilag előrelátható üzleti környezetre lenne szükség.Továbbá meg kell erősíteni az élelmiszerlánc egyes szereplői és a szektorok között is az együttműködést. Felhívta a figyelmet a Földművelési Minisztérium 2015 végén elindított BIOEAST nevű programjára  melynek legfőbb célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlesztése a közép-kelet-európai régióban.

László Tibor Zoltán, hulladék-gazdálkodásért felelős főosztályvezető-helyettes rámutatott arra, hogy a másodlagos nyersanyagok előállításának és piacképessé tételének az elősegítésével nemcsak a hulladék csökkentése érhető el, hanem hosszútávon a természeti értékeink  -a talaj, az erőforrások – megőrzéséhez is hozzájárulhatunk.

A konferencián két holland innovatív gyakorlat is részletesen bemutatásra került. Bouw de Boer, Leeuwarden Energia-koordinátora bemutatta, hogyan vált lehetségessé a jelentős marhatenyésztéssel rendelkező Frízland megyében átállni a biogázra a háztartási energia-ellátásban és a közlekedésben. Thomas Mason pedig egy innovatív amszterdami tanácsadó cég képviseletében a tápanyag-ciklusok regionális léptékű fejlesztésére mutatott be érdekes példákat.

A  panel-beszélgetésben holland és magyar vállalatok vezetői és kutatók osztották meg tapasztalataikat. Szautner Péter a Friesland Campina Hungary részéről példákat mutatott be arról hogyan lehet a gyártási melléktermékekben és csomagolóanyag-felhasználásban a fenntarthatóság és az újrahasznosíthatóság szempontjait érvényesíteni. A vállalati szakemberek azt sem titkolták, hogy sokkal többet lehetne tenni mind vállalati mind szabályozói szinten a körforgásos gazdaság fejlesztése érdekében, de alapvető szemléletváltás is elengedhetetlen a fogyasztók részéről. Harm van den Heiligenbergtől, az Utrechti Egyetem oktatójától  végül megtudhattuk, hogy az innovatív hozzáállást illetően rendkívül pozitív tapasztalataik vannak Budapest környezettudatos és innovatív ökoszisztémáját fejlesztő start-upokkal kapcsolatban, nekik rendkívül tetszett például a Szatyorbolt nevű kezdeményezés. Az előadásokat követő közvetlen eszmecsere a konferencia résztvevői számára platformot biztosított a bilaterális kapcsolatok fejlesztéséhez, újfajta üzleti modellek megismeréséhez is.

A Holland Nagykövetség körforgásos gazdaságot bemutató konferencia-sorozata 2017-ben  is folytatódik!

Fotók: Tordai Márton

 

Galéria

2016. december 13.
Best moments
12 photos in the gallery
tovább »
H-1124 Budapest, Csörsz street 41. Gellért Tower 3rd floor
Phone: +36-1 886 9252 Email: info(@)dutcham.hu